Solidaritet er kærlighed!

”Solidaritet er kærlighed,” sagde Anker Jørgensen i 2007, da han holdt 1. maj-tale hos NNF i Roskilde. Dette fulgte han op med ordene: ”Det kan måske lyde lidt romantiserende, men solidaritet er kærlighed. Ikke en du-og-jeg-kærlighed, men en generel kærlighed til vores medmennesker.”

Den tanke kan jeg godt li’. Solidaritet har aldrig handlet om, at alle skal have alting foræret og alle være helt lige, da dette for så vidt både er umuligt og unaturligt. Nej, det handler mere om, at vi alle burde have et menneskesyn, hvor vi ikke accepterer, at andre mennesker har det skidt og lever et dårligt liv. Vi skal ikke finde os i, at mennesker tabes på gulvet og overlades til sig selv … hverken som land eller som enkeltpersoner. Og det er lige præcis der, jeg synes, vi er kørt lidt af sporet. Det er let nok at råbe højt om skævheden i sit land *indrømmet; der er nok at råbe af* men vi må altså også feje for egen dør og spørger os selv: ”Gør jeg noget for at ændre det?”

Hvis solidaritet, som Anker siger det, er det samme som kærlighed til medmennesker, så minder det at være solidarisk meget om grundtanken i den protestantiske kirke *du skal elske din næste*. Sagen er blot den, at kærlighed, solidaritet og energi skabes indefra. Så hvis du *peger på den enkelte rose på marken* gør noget godt for din næste … viser kærlighed overfor et eller flere medmennesker … så er vi alle kommet et lille stykke tættere på et bedre samfund.

Kort sagt: Regeringer er én ting; kærligheden noget andet. Regeringer kan vi lige nu kun råbe af og være vrede over, mens kærligheden derimod er en størrelse, vi kan gøre noget for allerede i dag, i morgen og i næste uge.

Kærlighed er solidaritet … gå ud og elsk din næste … ikke på en du-og-jeg-måde, men på en jeg-er-her-for-dig-måde.  

God 1. maj!

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s